Sexuella trakasserier – hur stoppar man dem?

你们好!

Vi fick i uppgift att skapa en text om sexuella trakasserier, för att ge information till folk. Här är texten som jag skrev, jag hoppas att den hjälper er!

En sexuell trakasseri är något som inte är ok enligt den utsatte. Det kan vara kommentarer, tafsningar eller våldtäkter. Alla kan bli utsatta för en sexuell trakasseri. Sexuella trakasserier är inte ovanliga. Trakasserier kan ske alla människor med alla bakgrunder och kan hända nästan överallt, på jobbet, i parken, på klubben och i köpcentrum. Men vad är orsakerna till sexuella trakasserier? Hur ska man stoppa dem?

Det finns många olika orsaker till sexuella trakasserier, en av de kan vara att en del människor tror att det är normalt att göra så. De har helt enkelt inte fått tillräckligt med information om ämnet. Pga detta vet de inte var gränsen går eller vilka konsekvenserna är, de tror att de kan göra vad de vill. Vissa av de som utsätts av sexuella trakasserier tror att det är deras fel att de blir utsatta, därför säger de inte till. Det kan leda till att de sexuella trakasserierna fortsätter och kan leda till fler sexuella trakasserier i framtiden.

En annan orsak till sexuella trakasserier kan vara att personen som utsätter folk för sexuella trakasserier är full eller hög, för att de kanske inte vet vad de själva gör och begår därför brott osv. Detta gör de sexuella trakasserierna ändå inte ok. Personen som trakasserar kan även ha växt upp i en familj med ett dåligt förhållande. Det kan leda till en felaktig bild på samhället och hur man ska behandla andra, man kanske tror att det är ok att sexuellt trakassera eller misshandla en annan person.

Andra orsaker kan vara filmer, serier och spel, ett exempel är ett spel som GTA. Dessa kan också ge en felaktig bild på samhället. Det är för det mesta kvinnor som blir utsatta för sexuella trakasserier. Många tror att vissa personer är mindre värda än andra personer. Det kan t.ex vara en kvinna som tycker att män är mindre värda än kvinnor (eller tvärtom) eller kan det vara en vit person som tycker att svarta personer är mindre värda än de (eller tvärtom).

Det finns faktiskt många lösningar för att minska sexuella trakasserier. En av dem är att man utbildar och informerar människor bättre inom området. Man borde börja med detta i skolan när man fortfarande är ung, eftersom man minns saker bättre när man har hört det i hela sitt liv. Det gör att folk förstår mer om sexuella trakasserier och fler personer säger ifrån när en sexuella trakasserier sker.

Om det inte funkar att säga till ska man försöka ta sig ifrån de som trakasserar en, om det inte funkar använder man sig av självförsvar. Självförsvar kan vara att man puttar iväg de som trakasserar en eller går så lång att sparka eller slå den som trakasserar en.

När en sexuell trakasseri har skett ska man alltid anmäla den. Man ska aldrig lägga skulden på den utsatte, det är aldrig den utsattes fel. Det är inte den utsatte som ber om att någon ska trakassera den, det är inte kläderna som den utsatte har på sig, det är alltid personen som trakasserar som väljer att trakassera en annan person. Man kan få folk att anmäla genom att uppmuntra detta och, som sagt, ge information om ämnet.

En annan lösning är att chatta eller prata med någon om vad som har hänt, man kan även chatta anonymt. Civilkurage borde också uppmuntras. Det betyder att om man ser någon bli trakasserad ska man alltid gå emellan, även om man själv också kan bli utsatt.

Det förekommer många sexuella trakasserier, men man kan minska mängden genom att t.ex informera alla om ämnet redan från det att man börjar fjärde klass. Om man informerar folk bättre kan fler få mod att säga till och fler kan förstå vad som är fel att göra.

Hoppas att ni är mer informerade om ämnet och hur man kan stoppa sexuella trakasserier. Det var allt för mig!

再见!

Stanley

Författare: Stanley

Hi, I'm Stanley!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *