Boksamtal 18 – 05 – 17 Han kallar sig Esmeralda

”Lungorna sprängde, orken började ta slut, men hon måste springa annars skulle mannen hitta henne” Hej och välkommen till ett nytt och fräscht blogginlägg! I måndags läste vi ut boken ”Han kallar sig Esmeralda” och sen efter det hade jag och min grupp det slutliga, tredje boksamtalet. Författaren till boken kom också till oss ( Ritta ) Nu tänkte jag berätta lite vad jag tyckte om boken.  

Han kallar sig Esmeralda är en både mystiskt och spännande bok som är mycket verklighetsbaserad. Boken utspelar sig i Tumba och handlar om Magne och Selena. Selena har kontakt med en pedofil på nätet som kallar sig Esmeralda men egentligen är en gammal gubbe. Mannen och Selena skriver mer och mer och tillslut bestämmer dem för att träffas men då går allt snett.

Bokens budskap är b.la. att förmedla att detta är något som händer dagligen. Att barn, oftast tjejer blir sexuellt trakasserade både på nätet och i verkliga livet. Att sexuella trakasserier sker på nätet menas b.la med att barnet skickar bilder/filmer på sin kropp. Fysiskt kan vara att man blir våldtagen eller att någon tvingar en hem och tvingar barnet att göra olika saker med sin kropp.

”Det är min kropp” eller ”Jag har rätt till min egen kropp” är några viktiga  citat inom detta som ofta förmedlas. Det är heller ALDRIG offrets fel att det sker. Det är också offret som bestämmer om det är en trakasseri eller inte. Ett annat viktigt budskap är också att man ska va misstänksam på nätet, man vet egentligen aldrig vem personen är bakom chatten egentligen. Man ska alltid va försiktig på nätet. Några tips kan vara att ringa eller se personen på facetime eller skype. Man kan också ta med sig en vuxen person första gången man ska träffa personen.

Va alltid försiktiga och misstänksamma på nätet, för du vet egentligen aldrig vem som sitter bakom skärmen! Ha det så bra så ses vi i nästa inlägg! Trevlig helg! Hejdå!

Linnea!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *